Audion


Audion, 1907
 


DeForest Audion
1908


DeForest Audion Double Wing, 1909, foto Seb Blommaart

Merknaam DeForest
Equivalente types  
Zie ook  
RMorg models Audion, Audion
Frank's datasheets  

In 1883 ontdekte Edison het z.g. Edison effect in zijn gloeilamp, dit houdt in dat als een extra plaatje wordt bevestigd in de lamp, een stroom door het vacuum gaat lopen waneer het plaatje een positieve spanning heeft. Edison begreep dit effect toen nog niet goed, maar verkreeg in 1884 wel een patent op een toepassing ('electrical indicator')

In 1904 ontdekte een medewerker van Edison in de UK, Fleming, de gelijkrichtende werking van zijn Fleming lamp, een diode. Hij verkreeg hierop in 1905 patent.


Lee de Forest, 1873-1961 

In 1906 vindt de Amerikaan Lee de Forest de Audion uit, dit is de eerste versterkende radiolamp. De Forest gebruikte de Audion in eerste instantie als detector, en verkreeg in 1907 het patent. De bijnaam van Lee was "Father of Radio", in feite legde hij de basis voor de electronica industrie. De eerste lampen hebben een extern aangebracht rooster, zie de afbeelding hierboven.

Zijn triode lamp uit 1909 bestaat uit een tantanium gloeidraad (na 1908 dubbel uitgevoerd), een zig-zag draadrooster en een vlakke plaat. De lamp is bolvormig, diameter 48 mm met een lengte van 90 mm. Na 1914 werd een gloeidraad van wolfraam gebruikt.


DeForest Audion ontvanger 1906

De Audion is gevuld met gas, mede hierdoor is de kwaliteit van de lamp wisselend. Ook de afwerking van de elektroden laat te wensen over. Voordeel is dat de lamp soms prachtig blauw of violet licht geeft. Toch heeft het vele jaren geduurd voor er iets beters was. Van de lamp bestaan uitvoeringen met enkel en met dubbele roosters en platen (na 1909). Ook zijn extra gevoelige Audions gefabriceerd, deze hebben een X markering i.p.v. de "standaard" S. De X versie werd door toeval/selectie verkregen, elke geproduceerde lamp werd getest in een DeForest ontvanger.

De DeForest lamp werd gemaakt door een fabrikant van elektrische lampen, H.W. McCandless Co. of New York. Het bolvormige glas dat werd gebruikt was de standaard omhulling voor automobiel lampen. Pas na 1915 kwamen andere fabrikaten op de markt.

Een van de eerste toestellen is de Mignon RJ-4 ontvanger uit 1909.


Aandeel van American DeForest Wireless Telegraph Co uit 1909


DeForest Mignon detector RJ-4 uit 1909


Armstrong regeneratieve ontvanger met Audion

In 1912 construeerde Edwin Armstrong de eerste regeneratieve ontvanger, hij gebruikte hiervoor een Audion lamp van DeForest.
Deze ontvanger is veel gevoeliger dan de kristalontvanger, doordat een positieve terugkoppeling over de detectorlamp wordt toegepast.

De daaropvolgende jaren (1922-1934) volgt een juridische strijd tussen de Forest en Armstrong, die uiteindelijk door de Forest wordt gewonnen.

Aansluitingen

Edison

1 2 w1 w2
? f f g a

Specificaties

Triode Vh Ah Va Vg mAa ra gm Pdiss
? 4   35   0,4      


De Forest patent uit 1907


Armstrong patent uit 1914 t.b.v. een regeneratieve ontvanger met DeForest Audion