Celestion C12

De Celestion Loudspeaker Model C12 is uit het modeljaar 1927-1928, en was in dat jaar het meest verkochte type van Celestion.


  This is but one of the 1927-1928 Celestions, which range in price from 5 10s. to 25. They all definitely improve with age

Dit exemplaar heeft een massief mahoniehouten kast, met een bewerkt houten sierrand. Achter het gezaagde front zijn een aantal vertikale draden gespannen. De kast is niet erg diep, slechts 16 cm en laat zich gemakkelijk opstellen.

 

Het aandrijfmechanisme is een reed systeem met een zeer hoge gevoeligheid. Een tweede bijzonder constructiedetail is de conus, deze is opgebouwd op een frame van bamboe en heeft daardoor een zeer hoge stijfheid waarbij het gewicht van de conus relatief laag blijft. Een derde detail is het ingebouwde gevouwen klankbord, vervaardigd van een soort hardkarton. Dit klankbord is rechtstreeks aan de conusrand verlijmd. Tussen de conusrand en de voorzijde van de kast is een paar cm ruimte vrijgelaten waarlangs een gedeelte van de achterwaarts uitgestraalde klanken kan ontsnappen. Deze opening vormt een extra poort in de verder geheel gesloten kast.


Radio Expres, okt 1928

Door deze maatregelen is de lage-tonen weergave goed te noemen, wat bij een zo kleine luidsprekerkast uit 1927 bijzonder genoemd mag worden.

De "Celestion" luidspreker komt begin 1925 op de markt. De ontwikkeling is in handen van Cyril French, die hiertoe samenwerkt met de uitvinder Eric Mackintosh. De produktie is in handen van "The Electrical Manufacturing and Plating Company" uit Hampton Wick, Londen. De kasten zijn verkrijgbaar in eiken, walnoten en mahonie. De luidspreker wordt verkocht met de leus "The Loud Speaker of Distinction" en krijgt goede recenties. Cyril French is de drijvende kracht achter het succes, en in Parijs wordt een dochterbedrijf opgericht, Constable-Celestion. De luidsprekers worden vanaf de luchthaven Croydon overgevlogen. De originele Celestion Loudspeaker wordt snel gevolgd door een serie, de modellen A1 t/m A5.


De kleinere Celestion C10,  foto Gidi Verheijen


De grotere Celestion C14, foto Jean-Luc Comblin

In 1927 worden de Celestion Radio Company en Celestion Limited opgericht. Modellen uit 1927 zijn de C10, C12, C14 en C24. Popular Wireless beschrijft Model C12 op 31 maart 1928 als "a long way ahead of its class". Celestion prijst haar luidsprekers aan met de kreet: "The Very Soul of Music".

Het originele ontwerp uit 1923 (British Patent No 230,552) heeft een vrij trillende conusrand, bij het aangepaste ontwerp uit 1925 (patentnr. 245,704) heeft is de conusrand bevestigd aan een klankbord. Deze nummers zijn vermeld op alle vroege Celestion luidsprekers. De conus is versterkt met bamboestrips die uit China werden geimporteerd.


De conus van de Celestion is aan de achterzijde versterkt met Chinese bamboestrips. Aan de voorkant is een spiraalvormige metalen draad aangebracht. De buitenrand van de conus is direct aan een rondgevouwen kartonnen strip vastgezet. Het resultaat is een luidspreker zonder enige resonantie. De openingen in het karton zorgen ervoor dat het geheel zich, mits in de kast geplaatst, gedraagt als een basreflex systeem

SPECIFICATIES EN GEGEVENS

Merknaam Celestion Radio Company, Kingston-on-Thames
Land van herkomst Verenigd Koninkrijk
Eigennaam  
Type C12
Serienummer 2514
Bouwjaar 1927
Toepassing luidspreker voor omroepontvanger
Chassis
Celestion 12 inch elektro-magnetische conus luidspreker
diameter 31 cm
impedantie 2000 ohm
Behuizing massief mahoniehouten kast
Afmetingen bxhxd 36x36x16 cm
Gewicht 3,1 kg
Verkoopprijs 7 10s (mahonie)
7 5s (eiken)
Geschatte waarde  40
Productieperiode 1927-1929
Seriegrootte onbekend
Bijzonderheden
hoge gevoeligheid
conus met bamboe frame
basreflex principe