Edison L35 "London" Disc Phonograph

Deze Edison L35 "London" Disc Phonograph is uit 1923. Hiermee kunnen de 6 mm dikke Edison Diamond Disc grammofoonplaten worden afgespeeld die Edison Records vanaf 1912 in de handel brengt.


Typeplaatje Edison L35In 1910 wordt door Edison begonnen met de ontwikkeling van deze grammofoonplaat. Op dat moment is de verkoop van de Edison rollen en -fonografen al sterk afgenomen, terwijl het marktaandeel van de Victor Talking Machine Co (de concurrent van Edison Records) was toegenomen.


Sierdoek 3x3 cm

Victor bezit vanaf 1901 alle patenten die nodig zijn voor de productie van de grammofoonplaat van Berliner, terwijl Edison de patenten heeft voor de "hill-and-dale" techniek die voor wasrollen wordt gebruikt. Het is dus logisch dat de nieuwe Edison grammofoonplaat gebruikt maakt van verticale modulatie (diepteschrift). De Edison plaat bestaat uit een soort bakeliet, gevuld met onder meer houtpoeder. Mede hierdoor, en door de dikte van de plaat, is deze veel vlakker dan de dunne Victor platen. Dit was ook nodig, want de vertikale modulatie stelt hogere eisen aan de vlakheid van de plaat.


Start-stop hendel, tevens armlift

Rond 1920 zijn de Edison platen en -spelers populair. In 1926 komt er zelfs een Edison langspeelplaat op de markt, met een speelduur van 2 maal 20 minuten per plaat. Dit is mogelijk door een 3 maal smallere groef te gebruiken. Deze uitvinding was z'n tijd 25 jaar vooruit, en werd geen succes. Het volume van deze platen is ongeveer 40% lager, en dat vond men in 1926 belangrijker dan de speelduur. Er zijn slechts 14 titels uitgebracht op een Edison Longplay disc.

Edison paste een aantal geavanceerde technieken toe in zijn grammofoons, de platen werden afgespeeld met een bijna onverslijtbare diamant en met een betere kwaliteit vergeleken met de Victor platen. Het toerental van de platen is  gestandaardiseerd op 80 toeren per minuut, en de grammofoons zijn  uitgerust met een korte tangentiale arm die wordt aangedreven door de ingebouwde veermotor. De constructie is uiterst solide, maar de aanschafprijs was een stuk hoger dan die van de Victor grammofoons.


De Edison Diamond Disc reproducer met diamant, rechts onder de instelling voor de later ingebouwde Longplay attachment t.b.v de Edison langspeelplaat

Dit exemplaar heeft de tijd zeer goed doorstaan, en speelt de Edison platen prima af. De slinger t.b.v. de veermotor zit aan de rechter zijkant, de start-stop hendel rechts-voor is gecombineerd met de armlift, terwijl de fijnregeling voor de snelheid links achter is gemonteerd. 


De Edison Diamond Disc Reproducer maakt gebruik van een 70 um diamantnaald. De naald is gemonteerd op een balansje, de naalddruk is slechts 100 gram. De reproducer is via een bajonetsluiting vast verbonden met de hoorn, alleen het onderste "floating weight" draagt bij aan de naalddruk

Met de Edison Reproducer kunnen alle normale Edison platen worden beluisterd, met behulp van de aanwezige Jewel adapter is het mogelijk om laterale 78-toerenplaten af te spelen, plus de Pathé platen met hill-and-dale schrift voor zover deze van buiten naar binnen spelen.


Edison Diamond Disc, The Concert


New York Tribune, nov 1917

SPECIFICATIES EN GEGEVENS

Merknaam

Edison
Importeur Verenigd Koninkrijk: Murdoch & Co. Londen.

Land van herkomst Verenigd Koninkrijk
Eigennaam 'London'
Type L35
Serienummer 10076
Bouwjaar 1923
Toepassing grammofoon
Draaisnelheid
80 t/min
fijninstelling met behulp van een knopje links achter de draaitafel
Plaatdiameter 30 cm
Arm
vast gekoppeld met een ingebouwde beweegbare hoorn
arm en de hoorn worden voortbewogen door de veermotor
Element
Edison Diamond Disc standaard weergever, diamant 70 um
optionele Juwel 78-rpm/Pathé adapter
Voedingsspanning geen, handslinger met houten knop
Luidspreker zwart gelakte ijzeren hoorn,  34x24 cm diameter, lengte 85 cm
Chassis
gietijzeren chassis
Edison veermotor met centrifugaalregeling en fijninstelling
Longplay attachment t.b.v het afspelen van Edison LP's
verplaatsing van de hoorn en de weergever via een wormwiel met tandheugel
Behuizing mahonie houten Cabinet Edison factory No. 18
Afmetingen bxhxd 45x50x51 cm
Gewicht 26 kg
Verkoopprijs £ 23 ($ 35)
Jewel adapter £ 2
Geschatte waarde € 600
Productieperiode 1923
Seriegrootte onbekend
Bijzonderheden
inclusief Longplay attachment
inclusief Jewel 78-rpm/Pathé adapter met Nom-y-ka trilplaat
korte tangentiële arm
armlift
automatische stop


Het chassis met de motoraandrijving en de beweegbare hoorn


Achter het sierfront bevindt zich de ingebouwde hoorn, deze is vast verbonden met de Edison reproducer


Automatische stop


Centrifugaalregeling van de aandrijfmotor


Longplay attachment


Jewel 78 rpm / Pathé adapter gebruiksaanwijzing


Jewel adapter in de stand "78-toeren"


Jewel adapter in de stand "Pathé"

    Jewel adapter