ERRES KY107

De Erres KY107 uit 1930 is, volgens de fabrikant, de eerste Nederlandse wisselstroom radio ontvanger met een ingebouwde luidspreker. Het toestel is geproduceerd onder een licentie van Philips. Het is zo ondiep dat het gemakkelijk op de schoorsteenmantel kan worden geplaatst. Op het front van de radio zijn de twee afstemknoppen zichtbaar, daartussen is wat lager de regelaar van de terugkoppeling geplaatst. De golflengte hendel vindt geheel rechts een plaatsje. Omhoog wordt de lange golf ontvangen, omlaag de korte. Aan de linkerzijde van de kast zit de volumeregelaar. In een netschakelaar is niet voorzien.


Luidsprekerdoek 3x3 cm


De voorloper is de ERRES KY103 uit 1929, foto Roland Huisman. Lampen: E442, E415, B443 en 505

De vormgeving is strak en zakelijk, de massief eikenhouten kast met zwart gelakt aluminium fronten is in Haagse Stijl ontworpen door Otto van Tussenbroek.


Otto van Tussenbroek
5 feb 1885 - 6 apr 1957

De spoelstellen zijn afkomstig van Philips.
Het chassis is opgebouwd uit een drielaagse constructie. Deze bestaat uit een ijzeren afschermplaat, een dun hardpapieren isolatiefolie met daaronder de pertinax montageplaat. Op de montageplaat zijn verbindingsstrips van messing geklonken, die de verschillende lampbusjes en steuntjes verbinden. 

Het chassis is zonder verdere hulpmiddelen in sleuven gemonteerd in de zijwanden van de eikenhouten kast. Een metalen afdekplaat sluit de achterkant netjes af. In de zijplanken zijn 3 schuine zaagsneden aangebracht t.b.v. de doorvoer van de snoeren voor netspanning, antenne en extra luidspreker.

De KY107 is ook in een batterij uitvoering gemaakt, dit toestel, de KM107 uit 1931, heeft hetzelfde uiterlijk.

De voorloper van de KY107 is de KY103 uit 1929, dit toestel heeft nog geen ingebouwde luidspreker. De KY108 uit 1930 is technisch ongeveer gelijk aan de KY107 en is voorzien van een luxe kast. De ERRES toestellen zijn hier te bekijken.


De beide afstemschaaltjes en de terugkoppelknop, foto Hans Op den Camp

Dit toestel is in 1983 gerestaureerd. Het is compleet en in originele staat.

In 1923 adverteert Stokvis voor het eerst in "Radio-Wereld" met een radio ontvanger, de ERRES 1. Eind 1926 wordt het assortiment uitgebreid met toestellen van Van der Heem & Bloemsma uit Den Haag.


Ir. J. Bloemsma, L.W. van der Heem en P.H.J. van der Heem

De oprichting van de firma Van der Heem en Bloemsma vindt plaats op 1 mei 1926. Oprichters zijn de radio-amateurs P.H.J. en L.W. van der Heem en Ir. J. Bloemsma. Op 22 februari 1927 plaatst Stokvis haar eerste order van 309 toestellen in zes uitvoeringen. In 1929 wijzigt de firmanaam in "N.V. Radiofabriek en Ingenieursbureau voorheen van der Heem en Bloemsma". De aandelen zijn gedeeltelijk in handen van de families Van der Heem en Stokvis. Van 1930 tot in 1935 participeert ook Philips in het bedrijfskapitaal. De fabriek is gevestigd in de Stortenbekerstraat nr 177.

Deze radio was van 4 december 2004 tot en met 6 maart 2005 te zien in het Gemeentemuseum in Den Haag als onderdeel van de tentoonstelling "Wonen in Haagse Stijl Ė Art deco in Nederland".

Tijdens het Interbellum manifesteert zich in Den Haag een luxueuze en moderne ontwerptrant die al in die tijd als een typisch Haagse Stijl wordt gezien. De stijl is herkenbaar aan de rechte en kubistische vormen van de meubelen die de architectuur van die tijd weerspiegelen. Belangrijke invloeden zijn de ontwerpopvattingen van Berlage en die van de traditionele arts and crafts movement, de interieurs van Frank Lloyd Wright en de avant-gardebeweging De Stijl. Dit alles resulteert in een moderne commerciŽle vormgeving. De vormgeving van de Haagse Stijl heeft als middelpunt de stad Den Haag, met zijn koopkrachtige cliŽntŤle, waar de stijl zich het eerst manifesteert bij de grote meubelfirma H. Pander en Zn. met zijn belangrijke hoofdontwerper Henk Wouda en diens leerlingen Cor Alons en J. Brunott.Philips licentieplaatje, foto Hans Op den Kamp


Het 220 Volt aansluitsnoer


Tevreden Erres klanten

SPECIFICATIES EN GEGEVENS

Merknaam

ERRES Radio
Verkoop: R.S. Stokvis en Zonen, Rotterdam
Fabrikant: Van der Heem & Bloemsma, Den Haag

Land van herkomst Nederland
Eigennaam Zanger aan de wand
Type KY107
Serienummer 65716
Bouwjaar 1930, datumstempel 14 november 1930
Toepassing omroepontvanger
Golfbereik 200-600 en 1000-2000 m
Afstemming
2 knops afstemming door middel van twee variable mica condensatoren
instelbare terugkoppeling via mica condensator
Schalen 2 cirkelvormige schalen 0-100 met vaste wijzers
Schakeling hf + det + lf
Aantal kringen 2
Middenfrequentie geen
Antenne 3 aansluitingen op chassis, gemerkt Antenne 1, Antenne 2 en Aarde
Aantal lampen 4
Type lampen Philips E442, E424, B443, 506K
batterijuitvoering: Philips A442, A415, B443
Voedingsspanning 220 V wisselspanning, 30 Watt
Gloeispanning 4 Volt/2,3 A plus 4 Volt/1 A voor de gelijkrichter
Luidspreker
ingebouwde electro-magnetische luidspreker Philips type 2044 (ontwerp 1926) met papieren conus, 30 cm, 2000 ohm
resonantie in kast 320 Hz, 18 dB
serienummer 83594
aansluiting op chassis voor extra 2000 ohm luidspreker
Chassis sandwich van ijzer, hardpapier en koperen strippen
Frontplaat
aluminium luidsprekerrooster met vertikale gleuven, zwart gelakt
aluminium frontplaat, eveneens zwart gelakt, met twee vensters t.b.v. afstemschalen
Behuizing
bruin gebeitste eikenhouten kast
afneembare aluminium achterplaat
Afmetingen bxhxd 38x50x19 cm
Gewicht 10 kg
Verkoopprijs Hfl 165
Geschatte waarde Ä 500
Productieperiode 1930-1931
Seriegrootte circa 2.400
Bijzonderheden
eerste commerciŽle Nederlandse wisselstroomontvanger met ingebouwde luidspreker
volumeregelaar met klein bruin knopje
strak, zakelijk uiterlijk
de gelijkrichter 506K is omgekeerd gemonteerd
Philips licentieplaatje op chassis


Achteraanzicht, boven in de kast het voedingchassis. De 506K is ondersteboven gemonteerd. In het midden de Philips luidspreker en de lampen, onder het radiochassis de Philips l.f. trafo No. 4000, de Philips spoelen en de afstemmiddelen. Tussen de primaire en secondaire kring bevindt zich een aluminium afscherming. De schuine sleuven in de kastwand (1 links en 2 rechts) dienen als doorvoer voor de aansluitsnoeren. Rechts in het midden van de kastwand is de volumeregelaar zichtbaar. Met dank aan John Koster voor de opsluitplankjes


Het boven- en ondervak is aan de achterkant afgesloten door middel van geschroefde eikenhouten plankjes, het middenvak met een aluminium plaatDe Philips laagfrequent-transformator No. 4000 is vervaardigd van een bijzonder metaal met zeer hooge permeabiliteit en speciaal wikkelmateriaal. Een ideale versterking van alle in aanmerking komende,  hoorbare frequenties kan verkregen worden.
De afmetingen zijn uiterst gering, n.l. 2,5X4X5 cm. De aansluitingen zijn zeer duidelijk met letters gemerkt en uitgevoerd als zware soldeercontacten.
Daar de transformator No. 4000 hermetisch is ingekapseld, is hij voor weersinvloeden volmaakt ongevoelig. De transformatieverhouding bedraagt 1:3, het frequentiebereik is 50-10.000 Hz


Detail aandrijving luidspreker


Het Erres chassis is uitgerust met een soort "dubbelzijdige gedrukte bedrading" bestaande uit koperen strippen die op de pertinax grondplaat zijn geschroefd