ETRA LM14 Lampenmeter

Deze Etra lampenmeter type LM14 is een emissietester voor radiobuizen uit 1939. Je kunt hiermee de standaard emissiewaarde bepalen van vrijwel alle voor-oorlogse radiobuizen. Het enige dat van te voren moet worden ingesteld is de gloeispanning, de rest werkt automatisch.

De standaard emissiewaarde geeft de slijtage van een radiobuis aan. Nieuwe buizen hebben een waarde van circa 40 mA, versleten buizen zitten onder de 20 mA. Voor alle buizen geldt dat de emissiewaarde nooit meer kan zijn dan de verzadigingsstroom, bij het bekijken van de testresultaten moet daar dus rekening mee worden gehouden.

In het onderstaande beeldverslag wordt een eindbuis van het type 59 getest. Hierbij wordt de werking van alle onderdelen van deze buis getest (gloeidraad, kathode, eerste rooster, schermrooster, keerrooster en anode) terwijl ook eventuele gebreken zoals kortsluitingen, lek en vacuumfouten worden opgespoord.


Mechanische controle, resultaat: gloeidraad ok en geen sluitingen

Als eerste test (functieschakelaar in de stand MC)  is het mogelijk om een "mechanische controle" uit te voeren, dit houdt in dat de doorgang van de gloeidraad wordt getest (via het lampje links) en dat een eventuele interne sluiting wordt aangegeven via het lampje rechts.


Emissiemeting, resultaat: emissie is 38 mA

In de daaropvolgende stand van de functieschakelaar (stand EM) wordt de gloeispanning ingeschakeld (de buis gloeit dus op)  en wordt een emissietest uitgevoerd. De emissiewaarde in mA wordt rechtstreeks op de meter aangegeven.


Vacuumtest, resultaat: vacuum ok

De daaropvolgende (derde) stand V voert een Vacuumtest uit, wanneer de meter niet terugvalt in deze stand heeft de buis een slecht vacuum.


Plaat 2-test van een buis type 59, resultaat: schermrooster ok

De vierde stand van de functieschakelaar (P2) meet zonodig de emissie van de tweede anode van een lamp, dit is bijvoorbeeld handig bij het testen een dubbele gelijkrichter. In dit geval is er geen tweede anode, maar wel een schermrooster.

Met een paar extra meetsnoertjes kunnen ook buizen worden getest waarvoor geen passende voeten op het instrument aanwezig zijn.


De voorloper is de Etra Lampenmeter, eigendom van Frank Hartgers

De Etra LM14 tester heeft 14 buisvoeten: IO, UX4, UY5, UX6 (2x), UX7, U7B, P, P5, B, B5 (2x) en B7. Hiermee kunnen dus zowel de Europese als de Amerikaanse voor-oorlogse 
buizen worden getest.

ETRA Technische Onderneming, Schieweg 89c, Rotterdam. In 1943 Ginnekenweg 186, Breda en in 1947 Oostzeedijk 218, Rotterdam. Etra is opgericht in 1936.


Elektron, nov 1946

Het toestel was voorzien van een aantal extra meetvoeten, deze zijn verwijderd en de ontstane 10 gaten zijn in in 2015 dicht gemaakt en grijs gespoten. Het toestel werkt zeer nauwkeurig, uiteraard heeft de netspanning wel enige invloed op de metingen.

Het apparaat heb ik daarom geijkt bij een netspanning van 232 volt AC. Deze ijking kan b.v. worden uitgevoerd met behulp van een siliciumdiode van het type 1N4005, de meetweerstand (circa 1000 ohm) wordt daarbij zo gekozen dat de meter een uitslag vertoont van 49,5 mA.

SPECIFICATIES EN GEGEVENS

Merknaam

ETRA Technische Onderneming, Rotterdam

Land van herkomst Nederland
Eigennaam Lampenmeter
Type LM14
Serienummer 391
Bouwjaar 1939
Toepassing emissietester voor radiolampen
Aantal lampen geen
Type lampen IO, UX4, UY5, UX6 (2x), UX7, U7B, G8A, P, P5, B, B5 (2x) en B7 voet
2 indicatielampjes 6 volt 50 mA, instelbaar via kortsluitstekker
Voedingsspanning 125 of 220 Volt wisselstroom, 50 Hz
Gloeispanning 1, 2, 2.5, 4, 6.3, 7.5, 10, 12, 24, 30 of 40 volt
Bereik emissiestroom 0 to 50 mA pulserend, 50 Hz
Chassis
aluminium, grijs gelakt
Neuberger draaispoelinstrument 50 mA, serieweerstand 2 ohm
Behuizing houten koffer met handvat
Afmetingen bxhxd 48x32x14 cm
Gewicht 5 kg
Verkoopprijs Hfl 
Geschatte waarde ? 80
Productieperiode 1938-1941
Seriegrootte onbekend
Bijzonderheden gloeidraad-, emissie-, kortsluit-, lek- en vacuumtest


De onderkant van het aluminium chassis laat de bedrading zien. Links de Europese buisvoeten, de functieschakelaar, de draaispoelmeter met de meetweerstand, de nettrafo, de gloeispanningsschakelaar  en de Amerikaanse buisvoeten