General Electric S22V

De General Electric superheterodyne ontvanger S-22-V uit 1931 is een vroege Amerikaanse "tombstone" radio. Dit luxe toestel is uitgevoerd met acht lampen. Deze radio is in de Verenigde staten geproduceerd door RCA voor General Electric, en vervolgens in België verkocht door SBR. Ook de Radiotron lampen zijn gemaakt door RCA en voorzien van een gestempeld licentie opschrift van SBR. De drie knoppen aan de voorzijde dienen als volumeregelaar, afstemknop en toonregelaar. De netschakelaar bevindt zich rechts opzij.


Verlichte afstemschaal


Luidsprekerdoek 3x3 cm

De techniek van het toegepaste RCA S-22 chassis is die van een vroege Amerikaanse superhet met een additieve mengtrap. De radio is uitgevoerd met de tetrode type 35 als h.f. versterker, een triode type 27 als oscillatorlamp, en een tetrode type 24 als mengbuis (toendertijd "eerste detector" genoemd). Een tweede tetrode type 35 levert de m.f. versterking.
De l.f. versterker bestaat uit de triode type 27 als tweede detector en twee lampen type 45 in balans geschakeld als eindtrap. Dit levert een uitgangsvermogen op van zes Watt.

De ingebouwde luidspreker is een zwaar 10 inch type met een elektromagneet. De benodigde gelijkstroom wordt geleverd door een gelijkrichtlamp type 80.

In 1892 ontstaat General Electric uit een samenvoeging van de Edison General Electric Company en de Thomson-Houston Company. De aanleiding is een aantal patent verwikkelingen tussen de twee firma's. Het nieuwe bedrijf wordt marktleider in alles wat elektrisch is.
Tijdens de eerste wereldoorlog worden in de USA de belangrijkste patenten op het gebied van de radio samengevoegd om de oorlogsinspanning te faciliteren. De productie heeft nu een militair doel. General Electric, United Fruit, AT&T and Westinghouse Electric leggen in 1919 de basis voor RCA. Eigenaar van RCA wordt AT&T en GE, directeur is David Sarnoff. United Fruit en Westinghouse participeren. In 1925 besluiten General Electric, Westinghouse en RCA om hun ontwikkelinspanningen verder te bundelen, de RCA fabrieksvestiging in Camden USA wordt gebruikt als locatie. Later dwingt de Amerikaanse overheid RCA via antitrust wetten om weer meer onafhankelijk te gaan opereren. In 1926 neemt RCA een aantal radio stations over, en richt NBC op.
In 1928 ontwikkelt Ernst W. Alexanderson voor GE  een 48-lijns televisie systeem. In 1929 neemt RCA de Victor Talking Machine Company over en verwerft daarmee het beroemde Nipper logo. Buiten de Verenigde Staten krijgt HMV dit recht. Tot 1930 worden de GE radio's verkocht onder het RCA label, daarna zijn ze vaak voorzien van het GE logo.

SEM (Société d'Electricité et de Mécanique) was begin jaren '30 vertegenwoordiger in België van General Electric en RCA. Het bedrijf was gevestigd aan de 52 Chaussée de Charleroi in Brussel.

Deze GE radio is ontwikkeld en gemaakt in de hierboven genoemde RCA fabriek in Camden. Het chassis is ook toegepast in de RCA 'Superette' modellen R-7 en R-9. Van het S-22 chassis bestaat ook een gelijkstroom versie, dus zonder de gelijkrichtlamp.

Deze radio is in 1982 hersteld. Hierbij zijn de twee afvlakelco's (uitgevoerd met roodkoperen huls) gerepareerd, en is de gelijkrichter van het type 80 vervangen. De oxidecoating op de gloeidraden van deze, toen 50 jaar oude, lamp had losgelaten.

 


RCA R-7 'Superette'

RCA R-7A 'Superette'

GE S-22-V

GE S-22-V met klok

RCA R-7A 'Superette' met brede sierrand

GE S-22-V met brede sierrand (dit model zit in mijn verzameling)


In 1928 ontwikkelt GE al een eigen televisie systeem, aan de ontvangstkant wordt gebruik gemaakt van een mechanische ontvanger model 'Octagon'. Door het gebrek aan standaardisatie levert dit project nog geen commercieel succes op


GE aandeel uit 1931

SPECIFICATIES EN GEGEVENS

Merknaam

General Electric Company  
Fabrikant: R.C.A. Victor Company, Inc., Camden Plant
Verkoop: SEM (Société d'Electricité et de Mécanique), Brussel 

Land van herkomst Verenigde Staten
Eigennaam geen
Type S22V
Serienummer RMN 148675
Bouwjaar 1931
Toepassing omroepontvanger
Golfbereik 200-550 m
Afstemming een-knops afstemming door middel van drie gekoppelde variabele luchtcondensatoren
Schalen
verlichte cirkelvormige afstemschaal met vaste wijzer
schaalverdeling 0-100 en 550-1500 KC
Schakeling h.f. + osc + meng + mf +det + 2xlf
Aantal kringen 6
Middenfrequentie
m.f.=175 KC
2 bandfilters in koperen bussen onder het chassis gemonteerd
Antenne antenne en aarde aansluiting via twee draden aan achterkant
Aantal lampen 8
Type lampen RCA RCA-235 (2x), UY-224, UY-227 (2x), UX-245 (2x), UX-280
alle lampen Radiotron "licence SEM-SBR"
schaalverlichtingslampje type Mazda No. 41: 2,5 V-0,5 A
Voedingsspanning
200-250 Volt, wisselspanning, 95 Watt, 50/60 cycles per sec
aan/uit schakelaar aan zijkant van de kast
Gloeispanning 2,5 Volt-12 Ampere, plus 2,5 V-2,5 A voor de gelijkrichter
Luidspreker
ingebouwd, dynamisch, 25 cm diameter
bekrachtigingsspoel 1350 ohm
Chassis
RCA S-22 chassis, metaal
uitgangsvermogen 6 W
Frontplaat
bruin luidsprekerdoek
3 bakelieten draaiknoppen
bronzen sierrand rond afstemschaal
Behuizing
houten kast, gefineerd met notenhout
kastplaatje "Brevets SBR-SEM 0019"
geen achterwand toegepast
Afmetingen bxhxd 36x48x24 cm
Gewicht 16 kg
Verkoopprijs onbekend
Geschatte waarde € 250
Productieperiode 1931-1932
Seriegrootte onbekend
Bijzonderheden
fraai bewerkte notenhouten kast
vroege superhet schakeling met afgestemde h.f. versterker gevolgd door additieve mixer m.b.v. een tetrode en aparte oscillator
balanseindversterker met 6 Watt uitgangsvermogen
volumeregeling op h.f. en m.f. trap
toonregeling
aansluiting voor grammofoon met magnetische pick-upHet S-22 chassis hangt in rubber strips in twee groeven in de kast en heeft een relatief klein oppervlak. De 8 lampen passen er maar net op. Van links naar rechts de beide eindtriodes, de l.f. trafo, de m.f versterker (in blikken afschermbus) en de eerste detector (mengbuis). Rechts achter de beide roodkoperen Mershon afvlakelco's. De aansluitstrip dient voor het aansluiten van een magnetische pick-up. Let ook op het plaatje asbest links naast de eindlampen