Kolster-Brandes KB72

Deze Kolster-Brandes Loudspeaker in eikenhouten kast is in het jaar 1929 geïntroduceerd. 


Canadees wapen met Fleur-de-Lis

De zware, massief eikenhouten kast is uitgevoerd als een klankbord en aan de voorzijde gedecoreerd met een Franse lelie, een verwijzing naar de Canadese afkomst van Kolster-Brandes. De luidspreker is een magnetisch type met conus en metalen frame.


Detail op de het achterschot: Kolster-Brandes logo

Kolster-Brandes Ltd. stamt af van de firma Brandes in Toronto (Canada, opgericht in1908). Brandes wordt onderdeel van het Amerikaanse AT&T in 1922.

De Britse vestiging is opgericht in 1924: Brandes Ltd, Slough. De produktie bestaat uit koptelefoons, luidsprekers met hoorn van papier maché  en later luidsprekers met een conus. Deze producten worden verkocht via een netwerk van fietsenwinkels.

Nadat de Amerikaanse moedermaatschappij in 1928 overgaat in de 'Kolster Radio Corporation of America', wordt de naam van de Britse dochter 'Kolster-Brandes'. Het geheel blijft onder beheer van AT&T.

In 1930 werken er 2000 man. Hoewel toendertijd ongebruikelijk werken mannen en vrouwen soms aan dezelfde taken, b.v. de eindtest. In 1931 piekt de produktie op 2000 toestellen per dag.

Kolster-Brandes maakt aanvankelijk goedkope radio ontvangers, en heeft een bijbehorend imago. Halverwege de jaren '30 stapt men over op luxere toestellen.


Advertentie Radio-Expres,  jul 1929

Deze Kolster-Brandes bijzetluidspreker is door mijn grootmoeder tot ver in de jaren '60 gebruikt. De luidsprekerkast stond in de keuken, en was door middel van een snoertje verbonden met de voor-oorlogse Philips radio in de salon. De radio zelf was voorzien van motor afstemming en voorkeuzetoetsen, waardoor ik al op jonge leeftijd in aanraking kwam met "geavanceerde" radio techniek.


Luidsprekerdoek 3x3 cm

SPECIFICATIES EN GEGEVENS

Merknaam

Kolster-Brandes Ltd., Foots Cray, Kent
Importeur: N.V. Technische Handel Mij. "Détha", Amsterdam

Land van herkomst Verenigd Koninkrijk
Eigennaam  
Type KB72
Serienummer  
Bouwjaar 1931
Toepassing luidspreker voor omroepontvanger
Chassis
Kolster-Brandes K.B. 72 elektro-magnetische luidspreker
diameter 12 inch
1000 ohm
Behuizing massief eikenhouten kast
Afmetingen bxhxd 39x42x22 cm
Gewicht 6 kg
Verkoopprijs Hfl 75, £ 5.5 UK (Eiken)
£ 6.6 UK (Mahonie of Noten)
Geschatte waarde € 
Productieperiode 1929-1932
Seriegrootte onbekend
Bijzonderheden  


Kolster-Brandes K.B. 72 elektro-magnetische luidspreker