Electron Tube Testset TV-7/U

Deze Amerikaanse militaire buizentester uit de jaren '50 is het oudste type uit de TV-7 reeks. Het gaat om een compact en draagbaar meetinstrument in een afsluitbare aluminium behuizing. Behalve de gebruikelijke kortsluit- en gastest is het mogelijk om versterkerbuizen te testen op steilheid bij een vaste anodespanning van 150 volt. Verder kan een emissietest (35 volt in serie met 150 ohm, dus geen standaard test) worden gedaan op diodes en kunnen afstemogen worden getest. De "ogentest" heeft alleen zin voor buizen die op een lage anodespanning kunnen werken.


Aluminium koffer

Er zijn 13 buisvoetjes gemonteerd zodat de meeste Japanse en Amerikaanse buizen van 1925 tot 1960 kunnen worden getest. Naast de gebruikelijke voeten voor UX4, UY5, UX6, UX7, octal, loctal, noval en 7-pens buizen is het ook mogelijk om Acorn en draadbuisjes in te steken. Een topaansluiting is aanwezig.

De noodzakelijke verbindingen worden gelegd met behulp van 7 draaischakelaars, elk met 10 standen. Elke spanning heeft zijn eigen schakelaar waarmee voor een verbinding naar een specifieke buispen kan worden gekozen. 


De Amerikaanse I177B buizentester (1943) is de voorloper van de TV7U

De 7 spanningen zijn de gloeispanning (2 verbindingen), de roosterspanning, anodespanning, schermroosterspanning, kathodespanning en remrooster spanning. Daarnaast is een reostaat aanwezig om afwijkingen van de netspanning te kunnen compenseren, een functie draaischakelaar en 8 functie druktoetsen. De lekstroom wordt uitgelezen via een neon lampje, het meetresultaat wordt uitgelezen op een draaispoelmeter (schaal 0...120). 
De biaswaarde (voor versterkerbuizen) en de shunt weerstand (voor diodes) kunnen traploos worden ingesteld.


De Canadese versie heeft 4 extra buisvoeten in de deksel

Het apparaat is ontworpen door Hickok, het gaat om een verdere ontwikkeling van de I177B tester uit 1943. De fabrikant is Supreme Instruments. Andere versies van de TV-7 zijn gemaakt door Hickok zelf, Stark (Canada) en Foreway. Het toestel werkt goed, minpuntjes zijn de uitlezing van de steilheid (indirect op een relatieve schaal van 0 tot 120, zie de omrekentabel) en het naregelen van de netspanning. Deze instelling moet weer worden herhaald na het insteken van een wat zwaardere (of lichtere) buis. Pluspunten zijn de compacte afmetingen, de zeer solide bouw en de (relatief) eenvoudige instelling van de parameters.

Latere varianten zijn de versies TV7A t/m D. Vanaf de TV7A/U worden keramische draaischakelaars gebruikt. De Canadese TV7C/U heeft 4 extra buisvoeten die in de deksel zijn gemonteerd, n.l B9G, Mazda octal, A5 en B7. 


Jewell Robert Williams, 1890..1953

De latere TV7D/U is voorzien van een extra steilheidsbereik (F). Dit bereik is gelijk aan het bereik E, dus 0 tot 30 mA/V. Echter, de instelling van de roosterspanning is in bereik F tien maal zo laag, dus 0 tot -4 volt (bedankt Karel!).

Hoewel het uiterlijk van het apparaat anders doet vermoeden zijn de feitelijke mogelijkheden niet veel uitgebreider dan die van een eenvoudige emissietester. Dat komt door de vaste en tamelijk lage anode- en schermroosterspanning in combinatie met de gekozen meetmethode (steilheidsmeting). Bij het meten aan eindbuizen worden daardoor waardes gevonden die aanzienlijk lager zijn dan de door de fabrikant van de buizen opgegeven waardes. Je krijgt hierdoor wel een goede indruk van de kwaliteit van de emissie, maar niet van de steilheid in het normale werkgebied van de buis. Kleinere voorversterkerbuizen worden overigens wel getest bij een normale instelling.

Supreme Instruments is opgericht in 1926 in Greenwood Mississippi door Jewell Robert Williams. Het bedrijf houdt zich vanaf de start tot in de jaren '50 bezig met de produktie van radio testapparatuur. In 1956 wordt Supreme verkocht aan concurrent Hickok, in 1958 bestaat het bedrijf niet meer.

Het toestel ziet er nog zeer fraai uit en is waarschijnlijk niet veel gebruikt. Dit meetapparaat is in 2011 nagekeken, het is eigendom van Thijs Moerman. Hierbij is het toestel gecalibreerd en is een kleine reparatie uitgevoerd aan het netsnoer. Verder is de weerstand die over het neonlampje is aangebracht vervangen door een instelbare weerstand. Hiermee kan de gevoeligheid van de kortsluittest worden ingesteld, zoals ook bij de latere Hickok testers het geval is.


Testen van een afstemoog type 6E5GT met de instelling "oog open"


Grieks schutblad user manual

SPECIFICATIES EN GEGEVENS

Merknaam

Fabrikant: Supreme Instruments Corp., Greenwood Mississippi

Land van herkomst Verenigde Staten
Eigennaam Electron Tube Testset
Type TV7/U
Serienummer 6325
Bouwjaar 1953
Toepassing steilheidsmeter voor elektronenbuizen
Aantal buizen 2
Type buizen UX4, UY5, UX6, UX7, octal, loctal, noval, 7-p min, Acorn, draad flat, draad circular
intern 83, 5Y3GT
schaallampen 81 (6,5 V-1 A), 47 (7 V-0,15 A) en NE45 (115 V-2,1 mA)
Voedingsspanning 115 volt wisselstroom, 50-1000 Hz, 45 Watt
Gloeispanning 0.6, 1.1, 1.5, 2, 2.5, 3, 4.3, 5, 6.3, 7.5, 10, 12.6, 20, 25, 35, 50, 75, 117 volt
intern 5 V/5 A
Bereik
roosterspanning 0...-40 volt
schermroosterspanning 130 volt DC (vast)
anodespanning 150 volt (vast)
steilheidsbereiken 0..3, 0..6, 0..15 en 0..30 mA/V
Chassis alle onderdelen zijn gemonteerd op de metalen frontplaat
Behuizing
aluminium koffer, grijs gelakt
metalen draagbeugel
extra adapters, buizenrichters, netsnoer en boekje met buizengegevens in deksel
Afmetingen bxhxd 40x16x22 cm
Gewicht 8 kg
Verkoopprijs  
Geschatte waarde
Productieperiode 1951-1959
Seriegrootte circa 6000
Bijzonderheden dynamische steilheidmeting


Alle onderdelen zijn zeer compact gemonteerd op de frontplaat. Links de functie druktoetsen, rechts de ingekapselde RCA voedingstrafo. Op het montageplaatje links van de nettrafo bevinden zich enige weerstanden t.b.v. de bias- en schermroosterspanning


De beide gelijkrichters van de TV7/U, links de 83 (anodespanning)  en rechts de 5Y3GT (bias- en schermroosterspanning)


Tabel voor het omrekenen van de meteruitslag (0...120) naar de steilheid (uA/V)