Radio P.P. Poste Oudin

Deze Franse glijspoelontvanger is uitgevoerd in mahonie, eboniet en messing.
Dergelijke toestellen  werden vanaf mei 1910 gebruikt om de tijdseinen te ontvangen die vanaf de Eiffeltoren in Parijs werden uitgezonden. Vanaf 1911 was er tevens een weerberichtendienst vanaf de Eiffeltoren.


Van links naar rechts de telefooncondensator, de aansluitpunten voor de telefoon en de kristaldetector

Het oorspronkelijke zendstation in Parijs zond uit op 2200 meter, en was gemoduleerd met 24 Hz, een dof roffelend geluid. Het ging om telegrafie, dus codering van geschreven berichten d.m.v. Morse codes.

De grondplaat en zijplaten zijn gemaakt van massief mahonie, met links een haakje om het telefoonkapsel op te hangen. De glijkontakten zijn elk op vierkant messingprofiel geplaatst. De kristaldetector is rechtstreeks op een plaatje eboniet vastgezet en voorzien van een galeniet kristal.

De spoel is gewikkeld op een kartonnen koker (9,7x21,5 cm) en bevat 320 windingen koperdraad. De draadisolatie is schellak, de zelfinductie 4,5 mH. Met een 25 meter lange draadantenne en de antenneschuif geheel naar rechts wordt de golflengte van 2200 meter ruim gehaald.


De Béthenod zendinstallatie in Parijs in 1911. De aandrijfmotor is gemerkt M, de generator A. Het vermogen is 22 kWatt

Aan de rechterzijkant zitten aansluitingen voor Antenne en Aarde. De hoofdtelefoon wordt aangesloten op de twee schroefkontakten op het ebonieten plaatje.

Deze ontvanger is schoongemaakt in 2009, bij deze gelegenheid is de detector van een nieuw kristal voorzien en is een deuk in de spoel weggewerkt.


De Radio PP (Photo-Plait?) glijspoelontvanger van JC Jardine


Kristaldetector


Begin jaren '20 waren in Frankrijk onderdelen voor ontvangers al goed verkrijgbaar in de winkel. Hier een pagina uit een catalogus van Radio Hall te Parijs. De Cuvette, Chercheur, Détecteur non-monté en het stukje Galène (loodglans) zijn ook goed te herkennen op de foto die erboven staat


Luisteren naar de Eiffeltoren

SPECIFICATIES EN GEGEVENS

Merknaam

Radio P.P.

Land van herkomst Frankrijk
Eigennaam Poste à Galène
Type  
Serienummer geen
Bouwjaar 1920
Toepassing communicatie ontvanger
Golfbereik 220...2200 m (geldt voor een 25 meter lange antenne)
Afstemming spoel met twee glijkontakten
Schalen geen
Schakeling kristal
Aantal kringen geen, alleen afgestemde antenne
Middenfrequentie n.v.t.
Antenne externe lange draadantenne en aarde
Aantal lampen geen, de detector is uitgerust met een galeniet kristal (loodglans)
Type lampen n.v.t.
Gloeispanning n.v.t.
Gloeistroom n.v.t.
Anodespanning n.v.t.
Anodestroom n.v.t.
Chassis mahonie grondplaat
Luidspreker geen
Frontplaat zwart ebonieten plaatje, tevens chassis voor de detector
Behuizing
massief mahonie met schroefverbindingen
haakje voor het opbergen van het telefoonkapsel
Afmetingen bxhxd 28x15x19 cm
Gewicht 1,2 kg
Verkoopprijs  
Geschatte waarde € 
Productieperiode 1920-1925
Seriegrootte onbekend
Bijzonderheden vroege ontvanger

Het schema van deze glijspoelontvanger is hiernaast afgebeeld (met dank aan J. Corver). De antenne is gekoppeld met het bovenste glijkontakt c, terwijl de detector met het onderste kontakt f is verbonden. Op deze manier kan de antenne met c worden afgestemd op de zender, terwijl met kontakt f de demping van de detector op de kring wordt ingesteld. Het afstemmen van het toestel gebeurt dan ook in deze volgorde.

De telefooncondensator kan zorgdragen voor extra versterking, mits de waarde is aangepast aan de zelfinductie van het kapsel. In dit toestel is een condensator toegepast van circa 1000 cm.

De detector is een loodglans kristal waarop een scherpe metalen punt wordt geplaatst. Hierdoor ontstaat het gelijkrichtend effect.