Vidor CN414 "Radio Attaché"

De draagbare batterij buizenradio was populair in de jaren '50, en werd begin jaren '60 verdrongen door de transistorradio. Deze Engelse "picknick radio", de Vidor CN414, is technisch gelijk aan de Vidor CN381 van november 1948. De behuizing is voor dit soort portables klassiek, een houten kastje bekleed met groen of bruin leerpapier.

De linker knop is de volumeregelaar, rechts zit de afstemknop. Daartussen de golflengteschakelaar. Aan de binnenzijde van de deksel is de raamantenne gemonteerd.

De importeur in Nederland was het technisch bureau Rema uit Amsterdam.

 


Ook in bruin verkrijgbaar


Vidor CN381 (1948)

Thomas Noah Cole is geboren in 1891 in Llanllwni, in de buurt van Lampeter (Wales), en groeide op in Cardiff. Hij is zeer geinteresseerd in voetbal en een toegewijd supporter van het Cardiff voetbal team. Zijn vader is een marine engineer. Thomas' eerste baantje is het verkopen van bananen vanuit een handkar. In het begin van de jaren '20 is er veel belangstelling voor radio en hij realiseert zich dat er spoedig een grote vraag zal ontstaan naar radio onderdelen. Met deze wetenschap vertrekt hij naar Londen en zet de Lissen Company op. In 1923 vormt hij Lissen Limited, gevestigd in Shepherds' Bush, om een breed aanbod aan onderdelen te gaan verkopen. Het merendeel hiervan wordt geproduceerd in zijn fabriek. De vrouw van Thomas, Rebecca, is de belangrijkste aandeelhouder en het bedrijf is zeer succesvol. Midden jaren '20 werken er ongeveer 3.000 mensen.

Lissen Ltd. heeft drie fabrieken, één produceert batterijen en de andere twee onderdelen. Het bedrijf verkoopt alles wat nodig is om een radio te bouwen. Zo zijn er Lissen lampen, weerstanden, condensatoren, spoelen, transformatoren, luidsprekers en kasten. Lissen produceert een serie radio bouwdozen onder de naam "Skyscraper", en publiceert bouwschema's die de nabouwers aanmoedigden om uitsluitend Lissen onderdelen te gebruiken. Het gebruik hiervan zal uiteraard een ontvanger met een superieure kwaliteit opleveren.

In 1928 koopt Ever Ready het bedrijf van de eigenaar en directeur T.N. Cole voor meer dan 1 miljoen pond. Een van de voorwaarden hierbij is dat Thomas Cole aanblijft als directeur, maar voor een periode van 10 jaar zal hij niet betrokken mogen zijn bij een onderneming die een concurrent vormt voor Lissen Limited. Na een tijdje krijgt hij spijt dat hij geen eigen baas meer is, en in 1934 neemt hij de in problemen verkerende Burndept Radio Company over en richt een nieuwe batterijfabriek op met de naam Vidor.

Vidor is genoemd naar de beginletters van de namen van Thomas' twee dochters, Valerie en Denise, en zijn vrouw Rebecca. Om Ever Ready en zijn overeenkomst na te komen, leidt niet hijzelf Burndept en Vidor, maar stelt hij de heer R.P. Richardson aan als directeur. In 1935 spant Thomas een rechtszaak aan om de overeenkomst te laten ontbinden. Hij huurt hiertoe Sir Stafford Cripps in, en twee andere eminente advokaten. Op de dag van het proces komt het tot een schikking, maar vanaf dat moment staat de relatie tussen Ever Ready en Vidor onder spanning. Het feit dat de Vidor batterijen populair zijn bij de radiohandel, dankzij een korting van 25% en zeer concurrerende prijzen, maakt de relatie er niet beter op.

Deze radio is gerestaureerd in 1998. Hierbij is de (ontbrekende) dekselschakelaar vervangen. De uitgangstransformator is niet origineel. De H.S. batterij is gemodificeerd, het inwendige is voorzien van een electronische omvormer die wordt gevoed door twee parallel geschakelde 4,5 V zaklantaarn batterijen. De 1,5 volt batterij is samengesteld uit twee parallel geschakelde monocellen.

SPECIFICATIES EN GEGEVENS

Merknaam

Vidor Ltd., Erith, Kent
Verkoop: Technisch bureau Rema, Amsterdam

Land van herkomst Verenigd Koninkrijk
Eigennaam Radio Attaché
Type CN414
Serienummer 13628
Bouwjaar 1951
Toepassing draagbare omroepontvanger
Golfbereik 186-550 en 1110-1870 m
Afstemming dubbele luchtvarco
Schalen vertikaal met wijzer
Schakeling meng + mf + det + 2x lf
Aantal kringen 5
Middenfrequentie 456 kHz
Antenne raamantenne MG en LG in deksel ingebouwd
Aantal lampen 4
Type lampen Mullard DK91, DF 91, DAF91, DL94
Gloeispanning 1,5 volt droge cel Vidor L 5040
Gloeistroom 265 mA
Anodespanning 90 volt droge batterij Vidor L 5512
Anodestroom 9,5 mA
Chassis
metaal, chassis nr. 04446
uitgangsvermogen 270 mW
Luidspreker rond, 12,5 cm
Frontplaat metaal, creme gelakt
Behuizing
houten kastje met deksel, bekleed met groen leerpapier (Green Leatherette)
metalen opklapbare frontplaat
handgreep
Afmetingen bxhxd 26x10x21 cm
Gewicht 3 kg
Verkoopprijs Hfl 175 excl. batterijen, £ 10 17s excl. P.T. en batterijen
Geschatte waarde € 60
Productieperiode 1951-1953
Seriegrootte onbekend
Bijzonderheden
aan/uit schakelaar wordt bediend door deksel
eerste eigenaar: E. Drijfhout, Fokkerlaan 37, Amstelveen


Vidor L5512 batterij 90 volt

 

 

 


De buisjes worden met elastiekjes op hun plaats gehouden. Let op de ruim bemeten luidspreker. Links voor de 90 volts Vidor anodebatterij, daarachter de 1,5 volts cel voor de gloeidraden